
Dolenjska je znana po štrukljih. V Dobrepolju pa gospodinje že od nekaj pripravljajo prav posebne štruklje. To so ajdovi štruklji, ki so značilni za velikonočni čas. Ponudimo jih z ostalimi velikonočnimi dobrotami.
Velikonočni ajdovi štruklji
1 kg ajdove moke
1 kg krače ali 250 g suhih fig
sol, zvrhana žlica masti
Kračo skuhamo in ko se ohladi jo narežemo na koščke. Moko stremo v skledo in poparimo z vrelo slano vodo ali vodo v kateri se je kuhala šunka. Tekočino dodajamo počasi, da dobimo kompaktno maso. Dodamo maščobo in na koščke narezano kračo ali narezane suhe fige. Ko se masa ohladi oblikujemo svaljke debeline 3-4 cm in dolžine 12 cm. Po potrebi dodamo malo bele moke. Kuhamo jih 15 minut v slanem kropu. Štruklje narežemo k velikonočni šunki.
Ni komentarjev:
Objavite komentar