sreda, 27. maj 2009

Štula


















Nekoč so na Dolenjskem poznali le kašnato potico, sedaj jo nadomešča ocvirkovka ali špehovka, ki je še danes obvezna jed za pusta. V Dobrepolju pa se še vedno ohranja tradicija in gospodinje že za debel četrtek pripravijo štulo.


Štula

1 suha krača

¼ kg prosene kaše

¼ kg riža

1 žlica maščobe

4 stroki česna

sol, poper

majaron

vlečeno testo

jajce


Kračo skuhamo in ko se ohladi jo narežemo na koščke. Proseno kašo in riž dobro operemo in stresemo na razgreto maščobo. Zalijemo s 6 dcl vode in napol skuhamo. Dodamo narezano kračo, sesekljan česen, poper, majaron, sol in dobro zmešamo. Po namaščenem pekaču razgrnemo vlečeno testo, ki naj gleda čez rob pekača in nadevamo prej pripravljen nadev. Robove testa razgrnemo po nadevu in po vrhu namažemo s stepenim jajcem. Pečemo 25 minut na 180 stopinj.



Bookmark and Share

Ni komentarjev:

Objavite komentar