
Nekoč so na Dolenjskem poznali le kašnato potico, sedaj jo nadomešča ocvirkovka ali špehovka, ki je še danes obvezna jed za pusta. V Dobrepolju pa se še vedno ohranja tradicija in gospodinje že za debel četrtek pripravijo štulo.
Štula
1 suha krača
¼ kg prosene kaše
¼ kg riža
1 žlica maščobe
4 stroki česna
sol, poper
majaron
vlečeno testo
jajce
Kračo skuhamo in ko se ohladi jo narežemo na koščke. Proseno kašo in riž dobro operemo in stresemo na razgreto maščobo. Zalijemo s 6 dcl vode in napol skuhamo. Dodamo narezano kračo, sesekljan česen, poper, majaron, sol in dobro zmešamo. Po namaščenem pekaču razgrnemo vlečeno testo, ki naj gleda čez rob pekača in nadevamo prej pripravljen nadev. Robove testa razgrnemo po nadevu in po vrhu namažemo s stepenim jajcem. Pečemo 25 minut na 180 stopinj.
Ni komentarjev:
Objavite komentar